top of page
Zoeken
  • Monique

Yoga & meditatie

Bijgewerkt op: 13 jun. 2021


Elke yogales start en eindigt met een kort moment van rust, een kleine meditatie. Maar ook tijdens yoga is je innerlijke balans/ rust van belang. Dat komt in meerdere sporten voor, zoals bv Tai Chi (vechtsport vanuit innerlijke bewegingskunst) Daarin wou ik mezelf verdiepen en dat ging zo:


Vorige week postte ik op mijn Facebook een verhaal over een zweverige avond en dan ben ik altijd benieuwd of er reacties komen... En dat waren er aardig wat. De meeste met een omweggetje ;-) Opvallend dat er vaak lacherig over meditatie en yoga wordt gedaan, maar stiekem zijn we er toch wel benieuwd naar.


Een sjamanistische actieve meditatie. Say WHAT...?!

Ikzelf ook, en -toevallig, maar daar geloof ik eigenlijk niet in- vroeg één van mijn yogaleden mij onlangs een keer mee.

Het werd een sjamanistische actieve meditatie. Oké... Dat had hij er gemakshalve vooraf niet bij vermeld, vermoed ik 🤣 

Maar ik vond het ook wel interessant klinken. Die avond konden we nog heerlijk buiten zijn, met een groep van 7 mensen op een mooie en stille plek ergens in de Achterhoek, het was helder en de volle maan verlichtte de tuin mysterieus.

Bijzonder wanneer je je overgeeft aan de situatie dat je ervaart dat alles vanuit jezelf gaat. En als je alles loslaat (vooral gedachtes) je tot de kern komt. Daar gaat het over ‘gevoel’. 

Dan merk je hoe we gefocust zijn op verwachtingen die we vooral met onze gedachtes in ons hoofd creëeren. Gedachtes overschreeuwen ons gevoel en om die controle over ons ‘denken’ los te laten vinden veel mensen dus al gauw ‘zweverig’. Of durven we daar gewoon niet naar toe? Is het eng of confronterend om ècht te ervaren wat je voelt?


Ik vond het ook best spannend, maar ben er open minded in gegaan. Tot de kern... Door een uur lang repeterende houdingen aan te nemen die uiteindelijk je 'denken' uitschakelen. Athans, dat was wat het met mij deed. En toen was er echt alleen nog m'n gevoel. Confronterend inderdaad.

Mijn gedachtes bepalen mijn grenzen, dus ik weet nu wat me te doen staat als ik m’n grenzen wil verleggen. 

Het is allemaal veel mooier wanneer je kunt vertrouwen op je gevoel, op je intuïtie. 


"The moment I started letting go, my vision became clear"

Het loslaten van je gedachtes tijdens een yogales werkt ook ontspannend, waardoor je je kunt focussen op je gevoel (innerlijke kunst), bewegingen zullen meer vanuit een flow gaan. Doordat je niet nadenkt over je eigen grenzen (of je druk maakt over hoe goed degene naast je is) maar vooral voelt wat een houding met jouw lichaam doet. Daardoor creëer je vooruitgang, groei.

Nou zou ik niet meteen iedereen adviseren een sjamanistische meditatie te gaan doen, je interesse moet er natuurlijk wel zijn om hiervoor open te kunnen staan. Maar voor mezelf haal ik datgene eruit wat ik kan toepassen in mijn yogalessen en mijn persoonlijke groei:


The moment I started letting go, my vision became clear. 

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
meld je direct aan voor een gratis proefles
Citydance_Logo_2019_PNG.png
bottom of page