top of page
Zoeken
  • Monique

Meditatie, mijn persoonlijke ervaring...

Bijgewerkt op: 7 jan. 2021

Mediteren, ik zie veel artikelen voorbij komen gericht op de techniek, maar nauwelijks over de ervaringen. Bij veel mensen gaan de haren overeind bij een zweverig onderwerp als meditatie, maar je kunt er veel mee bereiken, vooral rust in je hoofd. Laat mij je meenemen in mijn -niet zweverige maar juist rationele- ervaring...

3 minuten, lees je mee?Ibiza, Es Vedra


Het afgelopen jaar was voor mij persoonlijk een verwarrend en onrustig jaar. Hoe ik voor mezelf meer rust heb weten te creëren ga ik je uitleggen:


We laten ons vaak gek maken door verwachtingen van onszelf maar zeker ook door die van anderen. We zijn bang voor onzekerheden, we willen niet falen, we twijfelen, etc...

Ik vergat daardoor altijd mijzelf en dat is niet best. Want wat zijn mijn verwachtingen, wat vind ik belangrijk, wat maakt mij gelukkig? Dat lijkt egoïstisch maar is vooral essentieel!


Meditatie brengt mij bewust even terug naar mijn eigen gevoel waardoor ik veel beter kan bepalen wat mijn verwachtingen zijn.

Ik merk ook dat ik veel beter ben gaan vertrouwen op mijn eigen gevoel, ik hou ervan om intuïtief te leven en beslissingen te nemen. En beslissingen gemaakt vanuit je gevoel kunnen eigenlijk nooit fout zijn :-)


Manipulatief of authentiek?

Niks of niemand wat buiten jezelf ligt laat zich sturen; je kunt een ander -of de verwachtingen van een ander- niet bepalen of veranderen. Doe je dat wel, dan weet je ook dat dat eigenlijk best manipulatief is, hoe schappelijk of loyaal je intenties ook zijn. En natuurlijk doen we dit allemaal wel eens, ik ook.


Het afgelopen jaar was voor mij het jaar van ‘loslaten’ en accepteren dat dingen gaan zoals ze gaan. Toen ik het bekeek vanuit de verwachtingen van anderen (bv die van mijn kinderen) wou ik daar vooral aan blijven voldoen. Zelfs zo erg dat ik structureel aan mezelf voorbij bleef gaan. Manipulatief dus, zoals ik er nu op terug kijk en absoluut niet authentiek. En dat in een tijd waarin we onze kinderen juist willen laten zien hoe belangrijk het is om je eigen identiteit te vormen.

Met welk doel cijferde ik mezelf dan continu weg?

Ik wou ze behoeden voor tegenslagen...

Tegenslagen geven ons het gevoel van falen, gevoel van angst. En dat willen we liever vermijden of uitstellen. Dus ik hield dingen in stand om teleurstellingen te voorkomen, manipulatief naar hen, maar zeker ook naar mezelf.


Door elke dag een korte meditatie te doen -of noem het een bewust rust moment, bijvoorbeeld vlak voor het slapen gaan- werd het me duidelijk:

Ik trainde mezelf in het ‘stoppen met piekeren’. Uit m’n hoofd, naar m’n gevoel. Piekeren geeft stress, kost ontzettend veel energie en maakt je hoofd dol.

Dat leerde ik uitschakelen en door die rust was ik in staat naar mijn emotie/ gevoel te gaan.

Ik stel mezelf aan het einde van de dag geregeld deze 2 vragen:

  1. Wat maakte mij vandaag ongelukkig?

  2. Wat maakte mij vandaag gelukkig?

En dan zonder te piekeren of oplossingen voor jezelf of anderen te bedenken, alleen maar achterhalen welke gevoelens de antwoorden bij je oproepen. Negatieve gevoelens of tegenslagen accepteer ik en leg ik naast me neer. De positieve gevoelens zijn mijn ‘kompas’.

Meditatie tijdens yoga

Yogalessen beginnen en eindigen altijd met een korte meditatie: rust in je hoofd geeft ruimte om je aandacht volledig bij de yogahoudingen te hebben. (Je kunt veel beter voelen/ ervaren wat een houding met je doet: waar liggen jouw grenzen en uitdagingen?)

En je aandacht volledig bij de yogahoudingen hebben geeft ook weer ruimte in je hoofd (dat voorkomt dus piekeren, dus zonder je druk te maken of je het net zo goed doet als degene naast je. Dat is echt de meest voorkomende angst tijdens yoga ;-) )

En zo werkt het ook met ons gevoel: rust in je hoofd geeft ruimte om je aandacht volledig bij je gevoel te hebben. En door je aandacht volledig bij je gevoel te hebben... dat mag je zelf invullen.136 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
meld je direct aan voor een gratis proefles
Citydance_Logo_2019_PNG.png
bottom of page